
June 21, 2010 

 
Via Regulations.Gov 
 
Mr. Todd A. Stevenson   
Office of the Secretary 
Consumer Product Safety Commission 
Room 502 
4330 East West Highway 
Bethesda, MD  20814 
 
Re: Comments on the Interpretation of the Term “Children’s Product” 

(Docket No. CPSC-2010-0029) 
 

Dear Mr. Stevenson: 
 
On behalf of the National Association of Manufacturers and the undersigned 

organizations (hereinafter “Coalition”), we offer these comments in response to the Consumer 
Product Safety Commission’s (“CPSC” or “Commission”) April 20, 2010 Federal Register notice1 
regarding the proposed interpretation of the term “children’s product,” as used in the Consumer 
Product Safety Act (CPSA) and amended by the Consumer Product Safety Improvement Act of 
2008 (CPSIA).2  The definition of a children’s product applies to products subject to the lead 
limits of Section 101 of the CPSIA.  The lead limits are a regulation under the Federal 
Hazardous Substances Act (FHSA), suggesting a broader intent by Congress that the CPSC 
use the CPSIA definition as a standard definition for “children’s products.” 

In adopting CPSIA, Congress considered a variety of alternative definitions.  It ultimately 
agreed that children’s products are those designed and intended primarily for children 12 and 
under.  Ultimately Congress declined to define “children’s products” as products that were 
foreseeably used by children.  Under the definition ultimately adopted by Congress, the 
Commission must give primary consideration to a manufacturer’s intent, not its appeal or the 
ability of a child to use a product, in determining whether a product is a children’s product.  The 
analysis involves consideration of the totality of the circumstances surrounding the design, 
marketing and sale of the product.  While the Commission offers some useful guidance, the 
Coalition is concerned that the proposed interpretive rule might improperly weigh certain 
elements and did not include factors that are important to understanding a manufacturer’s 
intent.  The Coalition also disagrees with the Commission’s reference to use of the Age 
Determination Guidelines: Relating Children’s Ages to Toy Characteristics and Play Behavior.  
These Guidelines apply, by their name and nature, only to toys.   

The proposed interpretive rule is more than an interpretation; it includes elements that 
are contrary to the express statutory factors and thus is not in accord with the CPSIA.  The 
Coalition urges the Commission to clarify the rule as recommended here. 

Statutory Factors 
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Congress considered a variety of definitions in discussions about product safety 
legislation.  Ultimately, however, Congress agreed that children’s products should not be 
defined as products whose substantial use by children was reasonably foreseeable; instead, 
Congress agreed that children’s products are consumer products that are designed and 
intended primarily for children.  In rejecting proposals to define children’s products based on 
“foreseeable use” by children, Congress recognized that under such an expansive 
interpretation, virtually any product in the home or that a child might use or encounter would be 
a children’s product, subject to burdensome testing and certification requirements.     

Under Section 3(a)(2) of the CPSA, as amended by CPSIA, a children’s product is 
defined as “a consumer product designed or intended primarily for children 12 years of age or 
younger.”  As noted above, this definition applies to the lead limits of Section 101, which are 
FHSA regulations by operation of law.  Thus, although the CPSIA definition of a children’s 
product is intended to be broadly applied by the Commission, the definition is a narrow one.  
The statute outlines four factors that help determine whether the product is a “children’s 
product”: 

 A statement by a manufacturer about the intended use, including a label if such 
statement is reasonable; 

 Representations in packaging, display, promotion, or advertising that the product 
is appropriate for use by children 12 and under; 

 Whether the product is commonly recognized by consumers as being intended 
for use by a child 12 and younger; and 

 The CPSC’s Age Determination Guidelines.  

Coalition members agree that the term “designed or intended primarily” for children 12 
years of age or younger means that such products are “mainly” for use by children 12 and 
younger.  Coalition members disagree, however, with the staff’s interpretation that the term “for 
use” by children generally means that “children will physically interact with such products based 
on the foreseeable use and misuse of such products.”3   Application of this interpretation risks 
turning many household items into children’s products, contrary to the express statutory intent. 
Because Congress has spoken to the precise question at issue, and its intent is clear, the 
Commission must give effect to the unambiguously expressed intent of Congress in any 
interpretation of when a product is a children’s product.4  

Some general comments about the Commission’s discussion of the four statutory factors 
appears below. 

 1. Manufacturers statement about intended use.  It is no accident that the first 
factor specified among the four statutory factors is a manufacturer’s statement about the 
intended use, including a label if reasonable.  This was the topic of considerable discussion with 
Congressional staff as the bill underwent review.  The manufacturer’s intent to reach a particular 
demographic user group may be reflected in initial design drawings and in brand or marketing 
plans for the product.  These documents, often created at the design phase of the product, are 
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not referenced in the proposed interpretive rule, but are highly relevant to the age determination.  
Intended users are also, very importantly, indicated on packaging and labeling.  Age-grading is 
common on toys and certain children’s products; sizes, particularly in children’s clothing, are 
another sort of label that immediately identifies a children’s product.  NAM Coalition members 
believe that just as an age reference about suitability for use by children of a certain age should 
be given effect as reflecting the manufacturer’s intended population of users, so, too, should 
negative age labels or age warnings (“Not intended for children age 12 and under”).  Unless 
evidently unreasonable under all the circumstances surrounding the design, marketing and 
distribution of the product, positive and negative age labels and warnings may be the most 
important type of extrinsic information that helps illuminate the intended target user for certain 
product categories.   

2. Representations in packaging, display, promotion or advertising.   The way 
products are packaged, displayed, promoted or advertised is key to any determination about 
whether a product is designed or intended primarily for children, and is listed just behind 
labeling in the four factors set forth by Congress.  Kid-oriented packaging or displays in kids’ 
stores or areas, promotions targeting use by children, and advertising featuring children using 
the product are potentially important indicia that the product is primarily designed and intended 
for children.  Congress also recognized that common sense should control.  An ad depicting a 
queen size bed where a parent is seen holding a child does not turn the bed into a children’s 
product; it remains a general use product.  Although it is foreseeable that kids will jump into bed 
with a parent, that foreseeable use does not make the bed a children’s product. A twin bed or 
mattress displayed in a furniture or mattress store is not a children’s product.  Although it is 
foreseeable that a substantial number of children might have a twin bed, it is equally 
foreseeable that a twin bed will be used in a teen’s or guest room.  A car-themed bed advertised 
as “perfect for a kids’ room,” on the other hand, is a children’s product.  The majority of intended 
users are likely to be children 12 and under, even if an occasional guest might sleep in the car-
themed bed.   
 

Advertising a product on child-directed television programs or websites also reflects an 
intent to target child users.  Child-oriented packaging, or sales and display racks in children’s 
stores or areas also reflect an intent to target children.  Stores may feature children’s 
departments or displays; products displayed or sold in those areas would be presumed to be 
children’s products. In contrast, display, promotion and sales in non-children’s venues (e.g. a 
women’s department of a store) are strong evidence that the product is not designed or 
intended primarily for children 12 and under.  However, location of a product within a store 
should not be the only factor in determining the age category of a product as a general use 
product may be inadvertently placed in a children's department of a retail store.   
 

3. Whether the product is commonly recognized as a children’s product.  The 
discussion in this section of the proposed interpretive rule risks undercutting the premise of the 
statute through an apparent focus on foreseeable use by children or a child’s ability to interact 
with the product.  This third factor, listed after labeling and representations in packaging, 
promotions and displays, should not be elevated in importance in determining when a product 
may be a children’s product.  We comment on the four sub-factors discussed in the proposed 
interpretive rule.   

Features and characteristics.  The Commission discusses “features and characteristics 
of children’s products” that it suggests distinguish children’s products from adult products 
generally, noting that there are exceptions.  We agree that there are likely many exceptions.  In 
fact, for some categories the features or characteristics that the Commission suggests are 



associated with children’s products will be equally representative of the features and 
characteristics of products for older consumers.  Small sizes not comfortable for adults are 
characteristic of clothing, jewelry and furniture for very young children. However, older children 
today are sometimes the size of small adults.  They can wear and use items that are not 
primarily intended for them, including items that include attractive, colorful and eye-catching 
features.  Bright colors, decorative motifs, and whimsical elements are commonly associated 
with consumer products like accessories, clothing, jewelry and shoes because they are fashion 
items.  This does not turn them into a children’s product.  Labeling, packaging, display and the 
like are much more instructive as to categorization in the fashion category.  For other 
categories, like furniture or furnishings, the addition of child-oriented non-utilitarian features, like 
a train on a lamp, would require further analysis as to whether the item is a children’s product.  
Thus, the analysis of features and characteristics of children’s products must be made within the 
framework of the category of product.   

Principal Perceived Uses.  The discussion of principal perceived uses provides a useful 
framework, so long as the focus remains on the actual intended use of the product.  We agree 
that no one would “commonly recognize” a broom as a children’s product simply because a 
child might pretend it is a magic flying stick.  On the other hand, women’s apparel, footwear, 
accessories and jewelry are intended to be worn by an adult woman.  The principal perceived 
use is as an item to be worn or carried; the fact that a child might be attracted to and able to use 
ladies’ apparel, accessories or jewelry does not turn adult items into children’s items.    

Cost.  The Coalition agrees that there is no particular dividing line where a product can 
be deemed an adult or children’s product based on price or cost.  For some categories, like 
pens, low cost is an inherent feature of the product.  Other products, such as collectibles or 
jewelry, may have very broad price ranges, from a few dollars to hundreds of dollars.  The 
analysis must go well beyond cost in such cases and relate to the particular category.  
Evaluating how cost applies to a category, whether it is collectible teddy bears, holiday 
decorations or snow globes, requires an analysis of the range of cost of items in the category. 

Children’s Interaction with the product.  The reference to foreseeable use and misuse of 
a product by children creates significant concern since, as noted above; Congress rejected the 
notion that children’s products should be defined as those whose use by children was 
reasonably foreseeable.  Collectibles, like ceramic or glass figures, including figures that 
represent animals, birds, characters, might be handled by children.  Yet due to their marketing 
and somewhat fragile nature, would seldom be a children’s product although they may well 
appeal to children and children might foreseeably play with them.  There are many categories of 
products which children may have the physical or motor skills to use, but that does not make the 
items a children’s product. 

4. Age Determination Guidelines.  The proposed rule indicates that the 
Guidelines were meant to answer two critical questions regarding children’s interactions with 
consumer products:  (1) whether the product appeals to children; and (2) whether children 
properly use the product.  Neither appeal to children nor the ability of children to physically use 
the product is determinative.  A ceramic Halloween witch or pumpkin figurine may not be terribly 
expensive. Children might be attracted to these items. Children might be able to handle them.  
But they are not a children’s product. 

The suggestion that the Commission will apply the Age Determination Guidelines to 
evaluate whether children of certain ages can successfully perform specific tasks, “even if the 



specific product or type of product is not specifically mentioned by the Guidelines”5 would 
expand the guidelines beyond their natural limits.   These Guidelines are intended to evaluate 
the play value of toys, which are products that are principally designed for use by a child when 
the child plays. 

Industry Examples 

The proposed interpretive rule includes discussion of specific categories of products.  
The Coalition recommends that the Commission consult closely with various industry sectors to 
obtain more specific input on how to distinguish children’s products from other products within a 
particular category, but offers some general comments below. 

We agree with the comment in the discussion of furnishings and fixtures that decorative 
items, such as holiday decorations and household seasonal items intended for display are not 
generally children’s products.  As noted above, a decorative pumpkin ceramic container or witch 
figurine is not primarily designed or intended for children although these items will appeal to 
children and they could foreseeably interact with the products.  A pumpkin or witch costume in a 
child’s size, or a plastic pumpkin container sold for use trick-or-treating are each examples of a 
children’s product.  It is not simply a matter of whether a child might interact with the item, but 
whether the primary intended user is an adult.   

In the discussion about features that may convert a general use product, such as a pen, 
into a children’s product, the proposed interpretive rule references embellishments that appeal 
to children, suggesting that the staff would further evaluate whether a child would physically 
interact with the pen and how such interaction would occur.  Physical interaction by children or 
foreseeable use by them is only part of the story.  The Coalition agrees that children’s products 
are products that are mainly for children’s use.  If adults or teens are as or more likely to use the 
product, it should not be deemed a children’s products.  This is based on the explicit statutory 
language that to be a children’s product, the consumer product must be designed and intended 
primarily for children, not merely that such an item might be attractive to and thus foreseeably 
used by a child. 

Similarly, in the separate discussions of collectibles and jewelry, the proposed 
interpretive rule appears to give undue weight to a product’s appeal to children, physical ability 
to use an item and cost, rather than the manufacturer’s design and intent.  Not all adult-directed 
collectibles feature “high costs” or “limited production,” and the jewelry category also features a 
range of prices.  Each product category needs to be assessed individually, in keeping with the 
Commission’s comment, with which we agree, that there is no bright line price point that 
distinguishes adult from children’s products.   

The Coalition disagrees with the implication that to avoid being considered a children’s 
product, a collectible must cost hundreds of dollars or be marked with a unique number.  
Collectible beer steins featuring cartoon characters like Spiderman, Superman, and the like are 
certainly not, by their nature, children’s products.  This is so regardless of the appeal of these 
items to children, relative low cost, and ability, at least by older children, to physically use them 
to drink from.  The nature of a beer stein is self-evidently not for children, but with other 
collectibles, like glass or ceramic animals, or other figurines, the line may be less clear.  These 
sorts of collectibles, featuring themes attractive to children, could certainly be used by children, 
but this does not make them intended for children.  Labeling products as “Not a toy” or “Not for 
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use by children 12 and under” would be important elements in identifying such products as 
intended for adults, reflecting the manufacturer’s intent, along with how it is displayed, 
advertised and promoted.   

* * * 

In sum, the task of identifying when a product is a children’s product can be challenging 
and complex.  A manufacturer’s intent may be reflected in design drawings, brand or marketing 
plans, labeling, packaging, advertising, the mode of distribution, category and sales venues.  
The totality of factors must be considered before categorizing a product as a “children’s 
product.”  Principles of statutory construction make clear that the Commission may not alter 
express statutory language that requires a focus on a manufacturer’s design and intent by 
turning the analysis into one that relies on foreseeable use.  The undersigned organizations 
appreciate the opportunity to submit these comments and asks the Commission to further clarify 
the interpretive rule as suggested here.    

 
Alliance for Children's Product Safety 
American Apparel & Footwear Association 
Coalition for Safe and Affordable Childrenswear 
Craft & Hobby Association 
Fashion Jewelry and Accessories Trade Association 
Halloween Industry Association 
International Association of Amusement Parks and Attractions 
International Sleep Products Association 
Juvenile Product Manufacturers Association 
National Association of Manufacturers 
National Retail Federation 
Promotional Products Association International 
Society of Glass & Ceramic Decorated Products 
SGIA, Specialty Graphic Imaging Association 
Toy Industry Association 


